In de media

Artikel Mirjam Pels (AD) Mirjam leert mensen om leugens te herkennen

We liegen allemaal meerdere keren per dag. Wie wil weten of zijn of haar gesprekspartner wel te vertrouwen is, kan vandaag (dinsdag) van 15.00 tot 17.00 uur terecht in de stadsbibliotheek in Dordrecht. Daar spreekt Mirjam Pels.

Dus als ik wil weten of mijn partner de waarheid spreekt, moet ik bij u in de leer?

"De training is ooit bedacht door Gerard van den Berg, directeur van de LeugenAcademie, voor advocaten en eigenlijk iedereen die zich bezighoudt met fraude. Maar de theorie is ook zeker toe te passen in de privésfeer."

Wat leren de deelnemers?

"Er zijn in totaal zestig tekenen van bedrog, maar we zeggen altijd één teken is geen teken. We leren de deelnemers dus eerst hoe ze hun gesprekspartner kunnen inschatten. Je stelt wat neutrale vragen waar voor de ondervraagde niets van afhangt. Dan kijk je hoe iemand zich bij het beantwoorden hiervan gedraagt. Bij de echte vragen kun je dan kijken hoe het gedrag is veranderd."

Kun je een voorbeeld geven van zo’n leugentic?

"Eentje die makkelijk te detecteren is omdat deze in je zichtveld is, is de tegengestelde beweging. Dus ja zeggen en nee schudden of andersom. Dat is moeilijk om bewust te doen, maar bij een leugen gaat dat vanzelf. Maar nogmaals, één teken is er geen. Je moet op zoek gaan naar meer tekens van leugens, om te bepalen of degene tegenover je de waarheid spreekt of niet."

Soms kun je toch maar beter niet weten of iemand liegt?

"Privé wil je het misschien niet weten als iemand liegt. Er was een keer een deelnemer die zei dat hij het wel wilde leren voor zijn werk, maar het niet privé wilde toepassen. Dat gaat niet. Als je bekwaam bent in waarheidsvinding, kun je het niet uitschakelen. Ik ervaar het niet als een last, maar juist als mooie tool in het leven om de mensen waarmee je in aanraking komt beter te begrijpen."

Lees hier het online artikel